Familieopstellingen

21/10/2022 - 16:39

Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Soms is het moeilijk voor klanten om te weten op welke manier ik therapie aanbied.

Elke vraag, elke problematiek, elke persoon, elke situatie, ... is anders.

Een techniek die gebruikt kan worden om meer inzicht te krijgen in het gezin van herkomst of andere systemen waarbinnen de persoon functioneert, is deze van familieopstellingen/systeemopstellingen. En evengoed worden bedrijven of organisaties zo in kaart gebracht.

Men gaat er vaak vanuit dat zo'n opstelling in groep moet gebeuren, maar individueel kan het ook. We kijken vanuit het heden terug naar het verleden en maken daarbij gebruik van poppetjes.

Dit kunnen duplopoppen zijn , maar ook andere poppen kunnen hiervoor gebruikt worden. Het gaat erover dat er belangrijke dingen, ervaringen, gebeurtenissen in beeld kunnen worden gebracht.

Vaak wordt er naast het volwassen poppetje ook een kindpoppetje geplaatst (voor hoe je het toen hebt ervaren). Als volwassenen draag je de gevoelens mee, hoe je reageerde, hoe je als kind omging met de situatie, hoe je misschien overleefde, ...zo wordt je overlevingsstrategie duidelijk.

Naast de poppen worden rode, blauwe, zwarte en gele blokken gebruikt om gevoelens uit te beelden. Pijn, angst, verdriet, blijdschap, geluk, teleurstelling, kwaadheid of woede, krijgen zo een kleur.

Vaak is het zo, als men zich een beeld kan vormen van hoe het was en hoe het nu is, dat er ruimte komt om te verwerken en men een nieuw beeld kan vormen van hoe het zou kunnen zijn in de toekomst.

Hoewel mensen vaak denken dat het moeilijk is om met het verleden aan de slag te gaan, kan dit toch een opening creëren en vaak ook een snelle manier zijn om evenwicht te vinden in het heden en de toekomst.

Zoals het Chinese spreekwoord zegt:

Wie het dorp waar hij vandaan komt niet kent, zal het dorp dat hij zoekt nooit vinden.

Laat het een uitnodiging zijn om te durven kijken naar. Verduidelijking kan een opluchting zijn.

Zoals ik in mijn opleiding vaak te horen kreeg, gaat het om decoderen. Je denken en gevoel krijgen een nieuwe betekenis, een nieuwe code.
Familieopstellingen

Benieuwd naar wat ik voor jou kan doen?

Maak een afspraak