Think of yourself as a planet

Het stiltemoment van 2019: 'Think of yourself as a planet'

03/01/2020 - 12:34

Verleden - Heden - Toekomst

Toen we in maart 2019 boven op de kitzsteinhorn skiëden, kwamen we en passent deze prachtig gebouwde iglo tegen. Het binnenwandelen in dit uitzonderlijke decor was op zich al heel speciaal. Om het plaatje compleet te maken, werd daar de video 'Think of yourself as a planet' van Kim Stanley Robinson afgespeeld. Een uniek moment. Ik werd er stil van. Onmiddellijk ging ik verder nadenken over hoe wij als mens omgaan met 'planeet mezelf' en de wereld. Ik herkende de uitgangspunten en stellingen van de spreker. Onze planeet in ontwikkeling en wijzelf ook steeds in proces.

'When you breathe, the world pours in and out of you.

Breathing in the world fuels you, breathing out you fuel the world.'

-K.S. Robinson-

Ademen, adem nemen, ontspant je lichaam en geest en geeft je tegelijkertijd energie. Ademen herstelt de drukte in je geest. De chemische reacties die op gang gebracht worden in je lichaam (de communicatie tussen je ademhaling, hart en brein) zorgen ervoor dat je ruimte maakt voor psychisch en fysisch herstel.

'You know how you changed your body, it was an accident. Now you can change it back on purpose. It's a big job but it can be done'

-K.S. Robinson-

In mijn puberjaren werd ik zelf getroffen door een sudeck, mijn eigen planeet compleet uit balans. Het gebeurde onverwacht, een ongeluk. Mijn lichaam veranderde door een trauma. Ik veranderde. Het was een gans proces, geconfronteerd met allerlei emoties en fysieke veranderingen. Door mijn eigen zoektocht naar evenwicht, herstel van lichaam en geest met behulp van voor mij helpende behandelingen, weet ik dat het mogelijk is, je lichaam te veranderen en ook je geest opnieuw in balans te brengen. Een goede wisselwerking tussen lichaam en geest maakt herstel mogelijk. Het is soms een lange weg, maar het is mogelijk, met hulp en met eigen motivatie en inzet.

'History is speeding up. Both catastrophe and utopia are possible' -K.S. Robinson-

We leven in een snel veranderende wereld. Maar we hebben een keuze. Ofwel laten we gebeuren, ofwel nemen we verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor ons leven en de wereld waarin we leven. Jij hebt de mogelijkheid je eigen geschiedenis te schrijven. Door stil te staan en keuzes te maken kunnen we verandering creëren voor onszelf, ons gezin, familie, werk, en alle andere systemen waar we deel van uitmaken.

Ik heb in 2019 op verschillende plaatsen op onze planeet *het adembenemende, de grootsheid, de pracht, de kracht, het gewone en het wonderschone van de natuur kunnen waarnemen. En meermaals werd ik stil.

In 2020 wens ik *dit in mezelf nog meer te ontdekken door genoeg stiltemomenten in te bouwen.

Mag ik jou voor 2020 ook wat stilte toewensen?

Bij Praktijk Triade sta jij centraal!

Your well-being, our care!

#adem #balans # yoga #hartcoherentie #coaching #psychotherapie

'Think of yourself as a planet'

'Deze video is de proloog geschreven en gesproken door sciencefictionschrijver Kim Stanley Robinson voor de tentoonstelling 'After the End of the World' van de CCCB, die aan het begin van de show kan worden bekeken. Het verhaal presenteert enkele van de belangrijkste stellingen van de tentoonstelling over klimaatverandering, samengesteld door José Luis de Vicente.

Het stiltemoment van 2019: binnenin iglo kitzsteinhorn
Kitzsteinhorn
Het stiltemoment van 2019: binnenin iglo kitzsteinhorn

Heb je vragen of ben je geboeid geraakt door dit schrijven?

neem contact met mij op